Limitele de care copiii au nevoie

 

!!!!Limitele de care copiii au nevoie

Regulile sunt limitele de care copiii au nevoie. Insă regulile nu trebuie să fie doar respectate cu strictețe, ci trebuie să reflecte ceea ce vă așteptați în mod realist, să realizeze copilul  la vârsta respectivă. De exemplu este inutil să vă așteptați de la un copil între 1 și 3 ani să facă ordine ca un adult. Copilul este  programat în direcția a ceea ce voi  numiți “haos și dezordine”. Soluția nu este să stabiliți o regula privind curățenia pe care nu aveți nici o șansă să o impuneți (sincer!!!), ci să-i permiteți să se joace, sub supraveghere cu materialele care fac murdarie – dacă reușește să pună mâna pe cariocile magice atunci când nu sunteți atenți, numai voi sunteți de vină dacă pereții sunt măzgaliți cu “operele de artă”.

 Una din greșelile cele mai frecvente pe care le fac părinții este să se aștepte de la copilul  lor să înțeleagă lumea la un nivel care depașește cu mult capacitățile acestora. Insă și reciproca poate fi valabilă-uneori un părinte va considera în continuare copilul un bebeluș și il va trata ca atare multă vreme după încheirea acestei etape.

Nu vă așteptați la perfecțiune! Lucrați cu ceea ce aveți. Fiți realiști și astfel nu vă veți face copilul să simtă că nu este bun de nimic.

Numeroși părinți stabilesc regulile pe parcurs. E in regulă-in anumite cazuri, chiar nu aveți încotro.Problema apare atunci când părinții nu se consultă unul cu celalalt in ceea ce privește regulile pe care le stabilesc. Rezultatul este adesea inconsecvența. Merită să vă faceți puțin timp să stați și să discutați o abordare comună.

Când vine vorba de limitele pe care trebuie să le impuneți celor mici, e mai bine să stabiliți doar câteva reguli clare. Dacă aveți câte o regulă pentru orice, vei petrece mai mult timp fiind mai curand un jandarm decât un părinte pentru propriul copil. Pe măsură ce copilul crește, poți trece la o noua etapă, împunând reguli mai multe și mai detaliate, dar numai după ce ajung să le inteleagă și să le aplice pe cele de la primul nivel. Inaintați odată cu copilul, pe măsură ce se dezvoltă…..