Hai mami, spune și tu ”Buna ziua!”

Timiditatea copiilor ….Eliminarea convențiilor – Ponturi pentru părinți

Deși copiii se nasc cu anumite predispoziții emoționale, circuitele cerebrale sunt flexibile măcar într-o anumită măsură. Ei își pot dezvolta noi abilități emoționale și sociale care vor crea noi căi neuronale și patternuri biochimice mai adaptabile. Dar, pentru a face aceste schimbări, este posibil să fiți nevoiți să vă puneți la îndoială unele dintre instinctele naturale de părinte. Și să acționați contrar obiceiurilor stilului dumneavoastră de viață.

Cum procedăm?

Timiditatea copiilor ….Eliminarea convențiilor

Iată doaTimiditatea copiilor ....Eliminarea convențiilorr câteva exemple ale modului în care părinții, precum și profesionoștii din domeniul sănătății mentale învață să-și pună la îndoială reacțiile intuitive:

  • Conform recomandărilor psihologilor, copiii trebuie ajutați să vorbească despre propriile emoții ca o modalitate de a înțelege sentimentele altora. Dar cuvintele nu reprezintă decât o mică parte (mai puțin de 10%) a modului în care conferim sens comunicării emoționale. Oamenii interpretează mesajele emoționale cu ajutorul unei părți mult mai primitive ale creierului; dacă îi învățăm pe copii să înțeleagă, ce înseamnă postura, expresiile feței, tonul  vocii și alte elemente care țin de limbajul trupului; acesta îi va ajuta să înțeleagă mult mai bine emoțiile lor și ale altora.
  • Copiii traumatizați sunt tratați ca și cum ar fi extrem de vulnerabil și se spune că trebuie să li se dea timp pentru a-și controla emoțiile; într-un mediu favorabil și stimulator. Însă progresele recente din domeniul psohologiei cognitiv-comportamental sugerează că o abordare mai directă făță de desensibilizarea efectului traumei; care implică stimularea centrilor de calmare din creier; va fi mai eficientă în prevenirea unor simptome psihologice precum coșmarurile și reacțiile anxioase.
  • Dezvoltarea stimei de sine a unui copil prin laude și încurajări constante; așa cum recomandă de peste 25 de ani adepții mișcării psihologiei umaniste; poate face mai mult rău decât bine. A-i ajuta pe copii să aibă o părere bună despre ei înșiși are sens; dacă aceste sentimente sunt legate de anumite realizări și de perfecționarea anumitor abilități și aici pătrunde …….condiționarea.