Cum să gestionăm tableta, televizorul, jocurile video?

Cu ochii în ecrane  – televizor, tabletă, jocuri video…. Foarte multe se năpustesc  și ne invadează casele și viața.  Dacă le lăsăm!

În privința televizorului, acesta poate fi o simplă sursă de divertisment;  dar copiii învață multe lucruri de la televizor atunci când alegem diverse emisiuni în funcție de vârsta lor. Însă, dacă nu-i supraveghem, se uită în exces, iar acesta poate avea consecințe dăunătoare asupra lor, mai ales asupra somnului și a temelor pentru acasă.  Odată cu apariția nenumăratelor posturi TV, pierdem mult timp atunci câțnd alegem anumite emisiuni. Ideal e să ne putem uita la o emisiune sau la un film cu copiii, să le comentăm, să discutăm împreună. Doar să avem timp……

Cultura digitală a devenit indispensabilă pentru copii: învață diverse lucruri, văd ce se întâmplă în lume, se joacă. Cu condiția ca părinții să le stabilească o anumită durată și să verifice conținutul, în funcție de vârstă.

Cei mici, de câeva luni, sunt fascinați când văd un ecran aprins. Vor să ne ia telefoanele mobile din mâini. Și își dau seama imediat cum să aprindă ecranul sau cum să umble la sunet. Cum își poate mișca bine mâinile, copilul știe cum să dea drumul la tabletă, apoi, încetul cu încetul, găsește ceea ce-l interesează. Pare atât de ușor pentru el. Foarte bine ca ecranele o să fie omniprezente în viața lui.

Cu ochii în ecrane – Parenting365

Tableta și jocuri video

Jocurile sun analizate în așa fel încât copiii să-și dezvolte memoria, îndemânarea, rapiditatetea. Dar ce-i prea multe prea mult. Un copil care știe să miște imaginile pe un ecran ca să construiască un turn nu va ști neapărat să pună cap la cap niște cuburi pe covorul din cameră. În orice caz, nu trebuie să -l lăsăm pe un copil de 3 ani să se joace pe tabletă, iar apoi îi putem da voia doar pentru scurt timp. Jocurile au și funcție educativă, cu condiția să verficăm dacă conținutul lor corespunde cu vârsta copilului. Dar există riscul să nu ne asculte dacă îl strigăm și să țipe dacă îl întrerupem.  Să ținem minte că cea mai bune metodă de a-i stârni copilului atenția și curiozitatea rămâne dialogul cu famCu ochii în ecraneilia;  prin intermediul jodcului și a vorbirii.

Internetul este o deschidere extraordinară spre lume, dar, în același timp, este și o sursă de pericole. De la vârsta de 9 ani, îl ajutăm pe copil să descopere internetul;  explicându-i toate capcanele care trebuie evitate (să nu-și divulge datele personale, să nu trimită poze…) După vârsta de 12 ani, e în stare să navigheze singur, dar nicidecum încontinuu, fară limite, noaptea, în camera lui. Pentru a limita anumite riscuri, este esențial să descărcăm un program de control;  destinat părinților (un dispozitiv gratuit de filtrare a site-urilor cu conținut pornografic sau violent). De asemenea, astfel verificăm dacă jocurile video online  pe care le joacă corespund vârstei lui;  putem limita durata de navigare pe internet.