Copii mici și stările nervoase

Bebelușul poate să fie nervos? Imposibil; de ce să fie bebelușul meu nervos, îi creez tot comfortul….Bebelușul poate să fie nervos?

În timpul zilei, bebelușul primește din exterior numeroase solicitări indispensabile stării de veghe, dar care pot genera în același timp tensiuni nervoase. Prea mult zgomot, prea multe imagini (dacă, de exemplu, televizorul  e mereu aprins), prea multă agitație (dacă vin în vizită diverși prieteni, dacă frații și surorile lui se joacă  prea mult cu el) îl aduc pe bebeluș în pragul crizei de nervi; așa că plânge ca să se elibereze și ca să-ți spună STOP.

Un bebeluș nervos nu reușește să se relaxeze suficient ca să-l ia somnul repede. De altfel ”plansetele dinainte de nani” – mai cunoscute sub numele de ”criza de seară” sunt frecvente la sfârșitul zilei, în jurul orei 19. Asta înseamnă, desigur, că sistemul nervos al bebelușului e saturat de stimuli.

Soluția e să lași copilul singur în camera sa, să-l legeni, vorbindu-i în șoaptă, să-l mângâi încet până când se va calma. Pune-i o muzică domoală și va adormi numaidecât. Și tu, la fel.

O altă soluție: pune-l în cărucior și plimbă-te cu el prin apartament dacă poți sau dă o tură pe-afară. Merge și o plimbare cu mașina…..orice numai sa ieșiți din aceea stare – fără a face presiune – fără alți stimuli.

Dacă micuțului îi place apa, nu sta pe gânduri și fă-i o baie. Cu o bălăceală în apă calduță, se va relaxa de-a binelea și astfel va fi gata de somnul mult așteptat.

Bebelușul poate să fie nervos?

Diverse stări de disconfort……

Un bebeluș întâmpină uneori mici neplăceri; nu sunt cine știe ce, dar îl tulbură liniștea.

Iar….plânge

Ai trecut în revistă toate cauzele posibile de disconfort, i-ai cântat și un cântec de leagăn, l-ai mângâiat, dar bebe plânge ăn continuare. Nervii tăi sunt puși la grea încercare. Dacă se poate, preda ștafeta celuluilalt parinte. De asemenea, poți încerca să-l culci la loc, cu gândul că până se va iniști, sau îl lași să plângă o vreme, pentru că uneori lacrimile sunt necesare ca să scape de diverse tensiuni și emoții (chiar și pentru tine)

Nu face o obsesie din plânsetele bebelușului! Nu reacționa exagerat, pentru că astfel vei întreține stresul în sânul familiei. Ține minte că pe lume sunt  și bebeluși liniștiti, și bebeluși gălăgioși din cale-afară, totul depinde de firea fiecăruia. Nu da vina pe tine, ți-ai făcut daoria de părinte. Ai răbdare, un nou născut poate să plângă mult, asta nu înseamnă că va deveni un plângăcios cronic, care-i exasperează pe cei din jur.