Care este scopul educației?

Activitatea de părinte…. Scopul educației este de a-i ajuta pe copii să învețe cum să trăiască o viață sănătoasă, responsabilă, îndestulată și împlinită pe cont propriu. Dacă îți faci treaba bine, îți vei câștiga în cele din urmă dreptul de a te retrage din slujba de părinte. Desigur, majoritatea părinților speră să păstreze relația cu copiii lor, așteptându-se ca aceștia să apeleze la ei pentru alinare, sprijin și consiliere chiar și atunci când devin independenți. Însă primii 18 sau 20 de ani din rolul de părinte au scopul de a-i ajuta pe copii să învețe cum să se descurce fără părinți.

Mama Natura este înțeleptă. Ea a înzestrat fiecare persoana cu instrucțiunile interne indispensabile pentr a crește șansele fiecărui de a trăi suficient de mult pentru a procrea, pentru a păstra aceasta specie minunată.

Activitatea de părinte....

Desigur, părintele poate realiza obiectivul de a-și ajuta copilul să trăiască independent de el și fără a urma instrucțiunile interne ale copilului. Dar acest lucru este mult mai dificil si, probabil va fi insotit de stări conflictuale. Dimpotrivă, liniștea este ca și asigurată atunci când părintele învață instrucțiunile cu care se naște copilul. Atunci când înțelege instrucțiunile, el poate ajuta copilul să urmeze aceste instrucțiuni cu succes.

 

Cum îl ajutăm?

Pentru a ajuta copilul să învețe cu succes cum să-și urmeze instrucțiunile interne, va trebui să le înțelegi tu însuți. Instrucțiunile cu care toți oamenii se nasc sunt genetice. Cu alte cuvinte, sunt codificate biologic.  Unele sunt fiziologice și structurale, susținând supraviețuirea fizică; de exemplu o instrucțiune genetică te determină să stai în picioare și să mergi folosindu-te de membrele inferioare.  Desigur părintele trebuie să conlucreze cu copilul, îndrumându-l și sprijinidu-l în încercarea de a urma aceste instrucțiuni. Însă copilul este acela care simte nevoia de a sta în picioare și de a merge; ca parte a instrucțiunilor sale genetice codificate. Instrucțiunile sociale și psihologice genetice ne influențează și ele comprtamentul.

Deci …dragi părinți instrucțiunile noastre genetice psihologice sunt: nevoia de siguranță și securitate; nevoia de iubire și aparteneță;  de putere;  de distracție și nevoia de libertate.

Nu avem un manual dar…avem instinct!